19
Mrt
09

Te-Vangelie

Ik was al helemaal vergeten dat de VRT op zondagvoormiddag katholieke missen uitzendt op zijn netten. Anders had ik er al lang over geklaagd, omdat ik er niet tegen kan dat mijn belastingsgeld wordt gebruikt om een forum te geven aan eender welke sekte. Maar goed, ik was het dus helemaal vergeten en met mij de hele bevolking onder de 70 jaar. Dacht ik.

Groot was dan ook mijn verbazing toen bleek dat er wél iemand naar de mis op tv kijkt. Nog groter werd mijn verbazing toen die ene kijker godbetert een jood bleek te zijn. Als een godvruchtig katholiek als mezelf al niets aan de uitzendingen heeft, wat kan er dan voor een jood inzitten? Iets om over te klagen, blijkbaar.

De joden vinden het immers niet fijn dat een priester een kwetsende passage uit de bijbel voorlas. Gevoelige lezers kunnen de quote in kwestie dan ook beter overslaan. Het gaat hierom:

Wanneer jullie aalmoezen geven, bazuin dat dan niet rond zoals de huichelaars doen in de synagoge.

De joden worden dus zowaar hypocrieten genoemd! Het lef! Michaël Freilich van het blad Joods Actueel, weer hij, vindt het jammer dat zo’n controversiële zaken zomaar zonder duiding op televisie worden uitgezonden. Want: “wat als er mensen naar die uitzending kijken die zo’n lezing niet historisch kunnen plaatsen? Moslims, bijvoorbeeld.”

Ik vind dat ronduit belachelijk en wel om drie goede redenen:

 1. Waarom zou een moslim in godsnaam naar een katholieke mis op tv kijken? En als hij dan toch kijkt, zal hij dan echt na het horen van die ene zin zijn hele opvatting van het jodendom -indien nodig- veranderen en joden beschouwen als huichelaars, omdat één of andere bejaarde katholieke priester dat zinnetje uit de bijbel voorlas? Get real!
 2. Het gaat over een zin in de bijbel, de populairste roman ooit. Voor heel wat mensen is het gewoon een boek en zelfs geen belangrijk boek. Die passage staat trouwens al 2000 jaar in de bijbel en tot nu toe is er nog niemand over gevallen, ook joden niet. Tijdens de mis is er voor zover ik weet ook niemand verontwaardigd uit de kerk gelopen.
 3. Het verhaal in kwestie gaat over de joden van 2000 jaar geleden, niet over Michaël Freilich en zijn vriendjes. Kan toch best zijn dat de joden indertijd huichelaars waren? In verhalen uit de jaren ’40 gaat den Duits ook als slechterik geboekstaafd blijven, maar dat maakt de huidige Fritzen daarom geen kwaaie kerels.

Freilich zelf zegt dat hij zijn mening nog amper durft geven na de kritiek op al zijn andere klachten van de laatste tijd. Maar toch wilt hij “het debat openen, omdat we het niet leuk vinden dat zulke dingen gezegd worden tijdens een tv-mis.” Freilich moet niet zeiken.

Ten eerste geeft niemand een moer om de eucharistie-uitzendingen van de VRT en ten tweede is hij een huichelaar. Zelf wentelt hij zich in zelfmedelijden om zaken die “zijn volk” in de loop van de geschiedenis zijn overkomen (de bijbel, de wereldoorlog) maar waar hij zelf geen seconde van heeft meegemaakt en tegelijk bericht zijn blad eenzijdiger over de oorlog in de Gaza-strook dan de Amerikanen over eender welke andere oorlog.

Geubels had gelijk.

Advertenties

3 Responses to “Te-Vangelie”


 1. donderdag 19 maart 2009 om 18:58

  Zouden zij misschien het bestaan van die muur vergeten zijn?

 2. donderdag 19 maart 2009 om 20:56

  Nogal een geluk dat ze het niet over de Jezus’ kruisiging hadden. Jezus’ moordenaars waren immers ook Joden…

  Of het verhaal van Herodes de verantwoordelijke van de kindermoord van Bethlehem. De hedendaagse schurken die wij nu kennen zijn hier klein bier tegen.

 3. 3 Tombleweed
  vrijdag 20 maart 2009 om 8:31

  Als straf, 7 dagen per week een eucharistieviering met bezwarende passages uit de bijbel!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


RSS Funny Quote of the Day

 • Howard Nemerov
  "The secrets of success are a good wife and a steady job. My wife told me."

populair

die week in winamp

pagina’s

kalender

maart 2009
M D W D V Z Z
« Feb   Apr »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Advertenties

%d bloggers liken dit: