27
Jan
09

J’accuse

Degoutant, weerzinwekkend, onmenselijk, … Adjectieven die niet alleen van toepassing zijn op de laffe daad van Kim De Gelder, maar ook op de berichtgeving van de media rond het drama. Het is schrijnend om te zien hoe zelfs zelfverklaarde kwaliteitskranten 19 pagina’s volschrijven met gissingen, ooggetuigenverklaringen van blinden en andere lulkoek. Bij spectaculaire misdaden als deze kan het blijkbaar niet sappig genoeg zijn, ook al creëren ze er alleen maar meer chaos en onduidelijkheid mee. En daar kan ik van rotten.

De berichtgeving in de media zorgt namelijk voor de opinievorming van de man in de straat. De opinie van de man in de straat bepaalt zijn stemgedrag en beïnvloedt dus de strategie van de politieke partijen, die allemaal graag de stem van de man in de straat binnenhalen. Voor de media de verzuring van de maatschappij nog eens aanklagen, zouden ze beter de hand eens in de eigen boezem steken. Hun berichtgeving is namelijk één van de grootste oorzaken van die verzuring.

Vroeger was het beter
Zijn we allemaal dan  niet zoveel onverdraagzamer dan vroeger en slaan we elkaar dan niet vaker de hersens in dan vroeger? Volgens mij niet. We komen er alleen vaker mee op televisie en in de krant. Elke caféruzie wordt tegenwoordig tot in het al dan niet verzonnen detail geanalyseerd. Wilde gissingen worden waarheid, “want het stond in de krant”. En de man in de straat, hij geloofde het.

Net als bij elke grote misdaad waren de “deskundige” analyses ook in dit geval simpele herkauwingen van de al even “deskundige” analyses van voorgaande zaken, met dezelfde boosdoeners als steeds: film, muziek en computerspelletjes. Een gerucht als zou De Gelder zijn gezicht wit en zijn ogen zwart geschminkt hebben, volstond om hem in de buitenlandse pers de bijnaam The Joker te geven, naar het personage uit de Batman-films. Dat de karakteristieke rode grijns niet tot de uitrusting van De Gelder behoorde, was geen bezwaar. Maar goed, het kind moet een naam hebben.

Dat De Standaard vervolgens twee pagina’s wijdt aan de vraag of De Gelder zich door het personage heeft laten inspireren, vind ik dan weer hallucinant. Twee volledige pagina’s gegis en gegok, gebaseerd op een bijnaam die zelf gebaseerd is op een half gerucht. Twee pagina’s met een enorme foto van Heath Ledger erboven, de acteur die verantwoordelijk was voor de laatste incarnatie van The Joker en die enkele dagen eerder precies een jaar dood was. Dat kon volgens De Standaard geen toeval zijn, ook al zei de geïnterviewde in de eerste alinea al dat deze denkpiste waarschijnlijk te ver ging. Later zou iemand ook nog opwerpen dat “Gelder” een anagram is van “Ledger”. Dat kan geen toeval zijn, toch?

Klein Pierke de specialist
Intussen werden God en klein Pierke voor de camera, microfoon of dictafoon gesleurd. Iedereen die ooit de weg was gaan vragen bij de bakker waar De Gelder eens een pistolet heeft gekocht, werd opgevoerd als specialist ter zake. Zo leerden we dat De Gelder luisterde naar gothic: donkere muziek voor gevaarlijke mensen. Ook het feit dat hij graag naar horrorfilms keek bleek een onontkenbare aanwijzing dat de man een tikkende tijdbom was. Vreemd genoeg kwam er pas gisteren iemand op het idee om er ook computerspelletjes bij te betrekken, nochtans een erg populair argument in zaken als deze.

(Trouwens, nooit geweten dat muziek moordlustig kon zijn… Liedjesteksten tot daar aan toe, maar dan moet je consequent zijn en het ook over de verwerpelijke invloed van boeken en gedichten hebben. Dààrin wordt pas wat afgemoord.)

Berichten, niet speculeren
Natuurlijk laat iedereen met een beetje gezond verstand zich niet inpakken door zo’n onzin, maar het staat intussen wel in de krant, het plaatsvervangende brein van de gemiddelde Belg. Dat de kans groot is dat een moordenaar ook wel eens Grand Theft Auto heeft gespeeld omdat dat nu eenmaal één van de vaakst verkochte spellen van het afgelopen jaar is, komt niet in hem op. Dat een grote meerderheid van de gothic-fans eigenlijk bestaat uit bange tienermeisjes die naar Within Temptation en Evanescence luisteren, weet hij niet. Dat horrorfilms een populair genre zijn op filmavonden waar veel vrijgezelle vriendinnen op uitgenodigd zijn, weet hij niet.

De gemiddelde Belg weet niet veel en al wat hij niet kent, is de vijand. En net daarom moeten de media zich er opnieuw van bewust worden dat ze moeten berichten, niet speculeren. Is het niet uit respect voor de journalistiek, dan wel uit voorzichtigheid om de impact van hun woorden.

De doodstraf! Jetzt!
En net zoals dat in alle high profile-cases het geval is, klinkt de roep om de doodstraf weer luider. Terecht? Neen. Nochtans denk ik dat Kim De Gelder verloren is voor de maatschappij en dat we beter af zouden zijn zonder hem. Ik zou het ook jammer vinden mocht hij geïnterneerd worden en psychologische bijstand krijgen, want deze man mag nooit meer vrijkomen. Hem “verzorgen” heeft dus geen zin.

Ik hoop dat hij in de loop van het proces de kennis van de psychologen kan aanscherpen, zodat ze in de toekomst sneller gelijkaardige gevallen kunnen herkennen en voorkomen. Psychologie is immers nog steeds geen exacte wetenschap en kan alle inzichten gebruiken. Maar zodra het proces afgelopen is, mag De Gelder wat mij betreft in een gewone gevangenis gestopt worden, waar hij binnen de week aan gort geslagen zal worden door zijn medegevangenen. Good riddance, iedereen content.

De machiavellistische moordenaar
Is dat dan niet hetzelfde als de doodstraf? Neen. De doodstraf is vaak geen straf, omdat het de dader uit zijn lijden verlost. Hij wíl dood. Het schrikt gevallen als deze dus niet af. Integendeel: er zijn wellicht heel wat mensen die zelfmoord willen plegen, maar het niet durven. Als je de doodstraf terug invoert, krijg je meer risico op wat men suicide by cop noemt: een verschrikkelijk feit plegen, zodat je ofwel ter plekke wordt doodgeschoten door de politie, ofwel de doodstraf krijgt.

De misdaad op zich is dan een noodzakelijk kwaad, onder het motto “het doel heiligt de middelen”. De zelfmoordenaar krijgt uiteindelijk sowieso wat hij wilt, maar verwoest op weg naar zijn doel wel een heleboel levens. De doodstraf helpt de slachtoffers en hun familie overigens geen meter vooruit en wie zijn wij om in hun plaats vergelding te eisen? Geen doodstraf dus, maar wat mij betreft ook geen beschermende maatregelen voor monsters als De Gelder en Dutroux. Zij kennen de risico’s, net als wij allemaal.

Maar De Gelder werd gepest op school, is dat dan geen verzachtende omstandigheid? Neen. Er worden zoveel kinderen gepest op school, misschien zelfs harder dan De Gelder. Maar zij slaan niet aan het moorden, ook al luisteren ze naar death metal, kijken ze naar Faces Of Death en spelen ze graag Hitman. Over dat onderwerp heb ik mij al eens laten gaan toen Hans Van Temsche zijn plaats in de galerij der rotzakken opeiste, dus ik ga er niet verder op in.

De slachtoffers
Wat ik ten slotte nog jammer vind, is dat enkele van de hardst getroffen slachtoffers over het hoofd gezien worden: de ouders en bij uitbreiding de familie van Kim De Gelder. Stel jezelf maar eens de vraag wat je het ergst zou vinden, je onschuldige kind dat wordt afgeslacht door een maniak of je kind dat een monster blijkt te zijn. Beide situaties zijn volgens mij ondraaglijk, maar ik denk dat het tweede zelfs nog erger is dan het eerste.

Ik wens àlle betrokken partijen dan ook rust en sereniteit toe en de kracht om de draad van hun leven weer op te pikken. Want dat gaat nu eenmaal verder. De media wens ik van harte een hernieuwd gevoel voor fatsoen toe.

Ik hoop dat ze beseffen dat sommige daders en -belangrijker- daders in spe kicken op die grenzeloze aandacht.

Advertenties

3 Responses to “J’accuse”


 1. 1 Tombleweed
  woensdag 28 januari 2009 om 8:55

  hear ye, hear ye. Ge zijt wellicht niet de eerste die het zegt, maar ik ben blij dat iemand het zegt. Het ergste vind ik persoonlijk de mensen die zeggen: “geeft ‘m maar eens ’n halfuurtje aan mij. Dan zullen we ‘m zelf es van kant maken.”
  Ik denk dat mensen de catharsis die ze krijgen bij het vermoorden van een mens wat onderschatten. En dan de volgende tien jaar gaan blijten bij een psychiater omdat ze plots beseffen dat ze iets onmenselijk gedaan hebben. Ik denk trouwens dat mensen levenslange opsluiting ook onderschatten, zelfs als je een tv en playstation krijgt. Je zit voor de rest van je leven wel in ’n kot waar je niet uit mag, dat bovendien ook niet groot is.

 2. woensdag 28 januari 2009 om 13:18

  Heb me ook al mateloos geërgerd aan het populistische discours. Met de “Gelder is een anagram van Legder”-filosofie op kop natuurlijk. Wat een idiote fantasie hebben die mensen toch.

  Volgens mij hebben mensen die kranten moeten volschrijven (en boekjes ook natuurlijk) véél te veel tijd 🙂

 3. 3 (mw)
  woensdag 28 januari 2009 om 20:12

  Wat een heldere analyse; je slaat nagels met koppen!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


RSS Funny Quote of the Day

 • Howard Nemerov
  "The secrets of success are a good wife and a steady job. My wife told me."

populair

die week in winamp

pagina’s

kalender

januari 2009
M D W D V Z Z
« Dec   Feb »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Advertenties

%d bloggers liken dit: