28
Okt
08

De vis van Hitler

Om te voorkomen dat ik de reactievelden van collegabloggers helemaal volschrijf, spui ik hier even mijn mening over het schrappen van de uitzending van Plat Préféré rond Adolf Hitler.

Een lang verhaal kort gemaakt: ik vind het ronduit belachelijk dat een openbare zender zwicht onder de druk van een minderheidsgroepering, die vindt dat de ‘historische context’ in het programma ontbreekt. Nu hebben de joden wel een handje weg van zichzelf het slachtoffer van de wereld te maken, maar dit is toch echt wel te gortig.

Of Hitler nu in het rijtje beroemdheden van Plat Préféré thuis hoort of niet laat ik in het midden, maar hij is nu eenmaal een heel belangrijke figuur geweest. Over de verschrikkingen van zijn verwerpelijke daden durven alleen de koppigsten en de domsten nog twijfelen.

Hitler moet je alleen nog kaderen voor mensen die überhaupt (sorry voor het Duits!) te dom zijn om de aan-knop van hun televisie te vinden. Maar zijn lievelingsgerecht en een bezoekje aan het Adelaarsnest zijn nu eenmaal erg interessant voor mensen die van geschiedenis houden.

Ik vind het ook schrijnend dat de mediaredacteur van een zelfverklaarde kwaliteitskrant het daar niet mee eens is. Kristof Hoefkens van De Standaard schrijft:

Dat een programmamaker het idee oppert om een episode over de culinaire voorkeur van Hitler te maken, is al niet verstandig. Maar dat niemand hogerop de ladder steigert als hij dit voorstel onder ogen krijgt, is onbegrijpelijk.

Waarom is dat niet verstandig? Omdat de joden dan boos worden? Verschillende polls op het internet tonen nochtans aan dat 70% en meer van de surfers tégen de schrapping van het programma zijn. Dat zijn toch niet allemaal neonazi’s?

Het lijkt er op dat hoe extremer de reacties zijn, hoe voorzichtiger de media worden met wat ze al dan niet publiceren. Want het zou maar eens iemand voor het hoofd moeten stoten! Terwijl het volgens mij net omgekeerd moet zijn: hoe harder extremisten protesteren tegen iets wat in de ogen van normale en ruimdenkende mensen niet kwetsend (bedoeld) is, hoe groter je het moet afdrukken.

Neem liever een voorbeeld aan de Deense kranten, toen er doodsbedreigingen werden geuit omdat ze Mohammed-cartoons hadden gepubliceerd. Zij drukten de gewraakte cartoons gewoon nóg eens af. Voor je het weet mag je de voetbaluitslagen niet meer uitzenden omdat dat de vereniging van rolstoelpatiënten zou kunnen kwetsen.

De aflevering is uiteindelijk geschrapt, maar het is nog niet goed genoeg voor Michaël Freilich van het tijdschrift Joods Actueel: “Canvas schrapt het programma om de verkeerde redenen.” Alvast één ding waarover we het eens zijn, al vermoed ik dat we die “verkeerde redenen” allebei anders invullen.

Benieuwd wat de joodse belangenverenigingen vinden van dit stripverhaal over een topjood.

Ook interessant: de visie van Yves Desmet.

Advertenties

4 Responses to “De vis van Hitler”


 1. 2 Jos
  dinsdag 28 oktober 2008 om 13:17

  Pff… Altijd maar toegeven. We weten nu ondertussen toch ook al dat Hitler graag forel met boter at. Waarom kunnen ze dan niet uitzenden hoe je dat maakt?

  Ik herinner mij ook nog het feit dat ze de moordenaars van Joe hadden omschreven als Noord Afrikaans uitziende jong daders. Toen bleek dat het polen waren moesten er excuses gemaakt worden.

  Zelf zou ik ook niet op het idee gekomen zijn om Hitler’s plat préféré te gaan maken, maar als het dan toch al opgenomen was, dan zou ik het ook niet schrappen.

 2. dinsdag 28 oktober 2008 om 18:16

  Het is een wereldprogramma met een fantastische invalshoek. En de keuze van de beroemdheden zijn divers en verrassend. Een spijtige zaak dat het niet doorgaat.

  Was getekend

 3. woensdag 29 oktober 2008 om 16:06

  En nazi’s zijn toch altijd grappig. Entertainment galore!
  serieus: als Joods actueel zaagt over historische context, dat ze dan de smeerlapperij in Istraël zelf ook eens kaderen in die historische context, in plaats van zich bezig te houden met zulke pietluttigheden.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


RSS Funny Quote of the Day

 • Sam Levenson
  "Lead us not into temptation. Just tell us where it is; we'll find it."

populair

die week in winamp

pagina’s

kalender

oktober 2008
M D W D V Z Z
« Sep   Nov »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Advertenties

%d bloggers liken dit: