29
Feb
08

De Week van (lb)

Onder het motto “Is dat niet chique? Een nieuwe rubrique!” stel ik met masochistisch genoegen aan u voor: De Week van (lb).

Ik stoor mij al lang aan de taalverloedering die op de sites van onze nationale kranten steeds meer en meer regel wordt in plaats van uitzondering. De kroon wordt daarin stevig gespannen door ene (lb), die ook steeds meer collega-bloggers op de zenuwen werkt. Regelmatig haalt er wel iemand een veest aan die uit de taalaars van genoemd journaille is ontsnapt, maar het leek me een leuk idee om dit prachtige proza te bundelen. Pas dan krijg je een goed overzicht van hoe groot de schade eigenlijk wel is.

Dit weekoverzicht begon eigenlijk als een grap. Ik had het immers nooit voor mogelijk gehouden dat iemand zoveel crap kon publiceren op de website van enkele nationale kranten dat ik genoeg materiaal zou hebben voor elke dag van de week. Boy, was I wrong

Natuurlijk ligt de schuld voor een groot deel aan de oversten van (lb), die hem of haar zomaar laten begaan en blijkbaar niet eens lezen waar ze voor betalen. Maar is een beetje journalistieke eer teveel gevraagd? Als je per se inhoudsloze artikels vol taalfouten wil schrijven, begin je toch gewoon een blog?


MAANDAG


In tegenstelling tot normale stervelingen, blijkt (lb) het productiefst te zijn op de nageboorte van het weekend. Topper van de dag was een zogenaamde quote van de halfgodin genaamd Keira Knightley:

“Ze hebben mijn tieten erop geschilderd, wat ongeloofelijk is, want dat is een uitstervende kunst door de silliconen kipfiletjes en alles. (…)”

Niet alleen een draak van een zin en een vat vol spellingsfouten, maar bovendien ook nog eens stokoud nieuws. Er viel ook nog een sterk staaltje spelling te rapen in een nieuwtje rond Brad Pitt, Angelina Jolie en Jennifer Aniston:

Brad Pitt en Angelina Jolie vermijdden een vervelende ontmoeting met Brads ex Jennifer Aniston door niet op te dagen op een feest waar ze alle drie verwacht werden.

(lb)’s voornaamste bron was -naar verluidt- ook weer de immer te vertrouwen Vanhorenzeggen:

Naar verluidt is Jennifer Aniston helemaal overstuur van het nieuws van Angelina’s zwangerschap. Jennifer, die zich meer en meer isoleert en als een kluizenaar begint te leven, heeft naar verluidt enkele van haar eicellen laten invriezen.

Op diezelfde maandag leren we ook weer wat bij over zijn/haar privéleven, meerbepaald in een artikel over ‘het perfecte gezicht’:

Samen vormt dat een gezicht dat we in de seksshop wel eens op ‘Mrs. Pinky’, een opblaaspop hebben gezien. Jammer toch dat niemand eraan heeft gedacht ook de meestgevraagde boezem en billen onder de gezichten te zetten. Wedden dat we dan weer bij Mrs. Pinky waren uitgekomen?

Een eervolle vermelding op maandag gaat naar een anoniem artikel, dat historici later ongetwijfeld aan de meester(es) zelve of één van zijn/haar volgelingen zou toeschrijven:

Ze wordt “de Vlaamse Amy Winehouse” genoemd, maar Lady Linn zit niet aan de crackpijp, heeft geen vent in den amigo en kent de teksten van haar songs perfect van buiten.

Dat één van (lb)’s collega’s het in de online krant had over een ‘graphisch‘ ontwerper, was me amper opgevallen. Passons.


DINSDAG


De rush naar het weekend is blijkbaar al ingezet, want vanaf dinsdag komen we steeds minder literatuur van (lb) tegen op onze favoriete krantensite. Gelukkig stelt het ons niet helemaal teleur en kunnen we smullen van Orlando Blooms pogingen om Rumer Willis (lekker wijf, blijkbaar) te versieren. Of wat was de juiste omschrijving ook al weer?

Op de paarse Oscar-afterparty die Prince zondagavond in zijn huis in Hollywood organiseerde, stond Orlando Bloom onbeschaamd Rumer Willis uit te vijzen, (…)

Verderop probeert (lb) ons omver te blazen met wetenschappelijke kennis, iets wat eerder al Saskaya tot nederigheid dwong.

“De chemie tussen die twee was pure elektriciteit (bij ons was dat laatste fysica, maar soit, nvdr.). Ze konden niet van elkaar blijven en het leek hen niet te deren dat iedereen hen bezig zag”, aldus een oogetuige met een middelmatige kennis van middelbare schoolvakken.

Dat stukje levert ons bovendien extra informatie op over de financiële regeling die (lb) met zijn/haar werkgever trof: afgaande op het woord ‘oogetuige’ vermoeden we dat hij/zij alleszins niet per teken wordt betaald, iets waar de astronomische hoeveelheden crap die hij/zij dagelijks aflevert nochtans wel op wezen. In hetzelfde artikel ontdekken we ook de Vlaamsche roots van topmodel Miranda Kerr:

Vorige week liet Miranda Kerr, een model voor Victoria’s Secret van wie gefluisterd wordt dat ze met Bloom gaat, zich nog ontvallen dat den Orlando zo’n “schatje” is.

In een ander artikel op dinsdag verliest woordkunstenaar (lb) zich helemaal in een rondje taalturnen, met deze geniale woordspeling in een artikel over Sean Penn:

Penn en Nemcova gingen niet alleen naar het Aids Foundation feest van Elton John, daags voordien bezochten ze ook samen club Villa in Los Angeles. Misschien zijn ze echt niet meer dan Penn-evrienden?


WOENSDAG


Zowaar geen (lb) te bespeuren. Het is dan ook een zware werkweek geweest tot nu toe.


DONDERDAG


Op donderdag was de oogst behoorlijk mager, al kan je na een rustdag natuurlijk niet meteen topwerk verwachten. Journalisten zijn immers ook maar mensen. Enkel het artikel Rihanna en Chris Brown: koekenbak, trok onze aandacht. De romantische toon van de kop werd meteen voortgezet in de eerste alinea:

Rihanna en Chris Brown hebben het gerucht dat ze een stel zijn gevoed door openlijk te smossen in het zwembad van hun hotel op Jamaica. Tijdens hun romantische vakantie konden de ‘Umbrella’-zangeres en de R&B-ster niet van elkaars lijf blijven.

Ook de beschrijving van de scène in kwestie door een oog(g)etuige kent in de wereld van de poëzie zijn gelijke niet:

Een bron op pagesix.com: “Ze zaten te smoochen in het zwembad, het lag er vingerdik op. Hij droeg haar in het water en zij bleef maar roepen ‘zorg dat mijn haar niet nat wordt’. Zij was zeer vrouwelijk en zacht, hij gedroeg zich als een klein kind”.


VRIJDAG


Vandaag/vrijdag werd onze bullshit-o-meter nog niet te zwaar op de proef gesteld en omdat we wel iets beters te doen hebben, gaan we er ook niet op wachten. We merkten enkel op dat (lb) in zijn zoektocht naar synoniemen dit keer leentjebuur ging spelen bij Fixkes:

Vorig weekend werd nog gefluisterd dat Justin Timberlake al meer dan een jaar in het geheim tettekerus doet met Kate Hudson.

Als je dan toch dialect gebruikt, schrijf het dan op zijn minst juist. Tettekeruis lijkt mij net iets correcter, tenzij (lb) het over iets anders heeft dan ik denk. Je weet maar nooit.


Tot zover de week van (lb). Het zou mij niet verbazen als hij/zij ook zelf alle lezerscommentaren van HLN volschrijft, iets waar zijn of haar bazen deze week nochtans fel naar uithaalden. Voer genoeg voor een spannende confrontatie! Als alles goed (of slecht, hangt er maar vanaf hoe je het bekijkt) gaat, zijn we volgende week terug met een nieuwe aflevering van De Week van (lb).Mochten er collega’s geïnteresseerd zijn om een beurtrol voor deze soap op te zetten (de afleveringen van Lost worden tenslotte ook door verschillende regisseurs gedraaid), dan pass ik maar al te graag the dutchie to the left hand side.

Advertenties

14 Responses to “De Week van (lb)”


 1. vrijdag 29 februari 2008 om 16:22

  Righteo, ik neem volgende week wel voor m’n rekening.

 2. vrijdag 29 februari 2008 om 16:47

  Hilarische afsluiter van deze werkweek!

 3. zondag 2 maart 2008 om 22:02

  Count me in voor de week van 10 maart! 🙂

 4. 4 Menck
  maandag 3 maart 2008 om 19:33

  Hilarisch, dit! Prachtstukje.

 5. woensdag 5 maart 2008 om 9:42

  En o ja, ik doe uiteraard de week na Ruben!

  De actie heeft trouwens blijkbaar Kobbegem al bereikt… Maybe we really cán make a difference 🙂

 6. woensdag 5 maart 2008 om 21:54

  We hebben er veel smeergeld voor neergeteld, maar ondertussen vermoeden we dat Luc Beernaert de auteur is van bovenstaande proza. In 2006 was hij eindredacteur van de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws.

 7. donderdag 6 maart 2008 om 9:25

  Puik werk! Al moeten we natuurlijk uitkijken dat we niemand te voorbarig met de vinger gaan wijzen. Mocht (lb) écht een eindredacteur zijn, dan kan het niet anders of hij doet het met opzet. Wat zo mogelijk nog erger is.

 8. donderdag 6 maart 2008 om 17:00

  “kvin da dieje lb ky kygoe sgryfd! Leave (lb) alone! o my god!! lb is ky sgattug”

  HAHA! Wat een heerlijk topic dit! Ik hoop dat we die schooier vinden!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


RSS Funny Quote of the Day

 • Sam Levenson
  "Lead us not into temptation. Just tell us where it is; we'll find it."

populair

die week in winamp

pagina’s

kalender

februari 2008
M D W D V Z Z
« Jan   Mrt »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  
Advertenties

%d bloggers liken dit: