20
dec
07

Fatality!

Als ik ergens platte kak van krijg, dan is het wel van tendentieuze artikels als Tieners proberen Mortal Kombat uit op zusje (uit de ‘kwaliteitskrant’ De Standaard, maar terug te vinden in zowat alle dagbladen vandaag). Voor de mensen die te lui zijn om te klikken, kopieer ik de inleiding even schaamteloos van de website van DS:

Twee tieners uit de Amerikaanse staat Colorado worden ervan verdacht het zevenjarige zusje van een van hen om het leven te hebben gebracht door de gevechtshandelingen uit de videogame Mortal Kombat op haar uit te proberen. Het tweetal, een jongen en een meisje, wordt vervolgd voor kindermishandeling met de dood als gevolg.

Qua vergezochtheid kan die omschrijving zonder problemen naast Steve Fosset gaan staan. Mensen kregen toch al op hun bakkes lang voor er ook nog maar sprake was van Mortal Kombat? De vergelijking slaat de bal dus harder mis dan Michael Jordan in zijn baseballperiode. Tenzij, natuurlijk, de tieners in kwestie Liu-Kangsgewijs vuurballen uit hun handpalmen afvuurden naar het arme meisje.

Blame the game and send some more troops to Iraq
Het is natuurlijk typisch Amerikaans om bij zo’n trieste gebeurtenissen met een beschuldigende vinger naar videospelletjes te verwijzen, al is hun consequentie vaak ver zoek. Niemand rept bijvoorbeeld met een woord over het verderfelijke spel The Sims, als het gaat over de zwangerschap van Britney Spears’ zestienjarige zusje of over het extreem gewelddadige Mijnenveger -standaard in Windows!- als er kinderen aan het voetballen zijn met een granaat uit WOII. Als er iemand wordt gegrepen door een vrachtwagen als hij de autosnelweg oversteekt, wijst niemand Frogger met de vinger.
Wij Europeanen zijn gelukkig nuchter genoeg om te beseffen dat gewelddadige computerspellen hoogstens een negatieve invloed hebben op sluimerende psychopaten. Dacht ik. Het stoort me dan ook mateloos dat de Belgische kranten dit bericht klakkeloos overnemen, zonder ook maar de minste nuance. Bovendien wijden ze nergens uit over wat die zogenaamde ‘gevechtshandelingen uit de videogame Mortal Kombat’ nu precies inhouden.

Nochtans is dat hetgene waar mijn journalistieke reflex op de proppen komt. Mortal Kombat stamt immers uit het begin van de jaren 90, een klein vijf jaar nadat kinderen over de hele wereld zich in het lunapark al hadden sufgespeeld met Street Fighter. Street Fighter was trouwens zelf al bijna 10 jaar jonger dan het eerste elektronische vechtspel Warrior.

Het aantal Mortal Kombat-specifieke moves is dus zeer klein. Een journalist die de moeite niet neemt om uit te zoeken welke er dan in dit specifieke geval werden gebruikt, zou op zijn minst harakiri moeten plegen voor de schande die hij het beroep aandoet.

Ik ben niet vies van een potje sensatiejournalistiek, maar deze drol is het doorspoelen niet waard.

Advertenties

0 Responses to “Fatality!”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


RSS Funny Quote of the Day

populair

die week in winamp

pagina’s

kalender

december 2007
M D W D V Z Z
« nov   jan »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Advertenties

%d bloggers liken dit: