06
Nov
07

Cultuurdictators

Ik lees net iets heel merkwaardigs in de krant. Blijkbaar was het een Brussels rocktrio gelukt om vanuit het niets op de tweede stek van Humo’s Top 20 te belanden met hun eerste single. In deze MySpace-tijden niet zo’n vreemd fenomeen voor een hitlijst die wordt samengesteld op basis van online stemmen, denk ik dan. Maar dat was buiten de cultuurdictators van Humo gerekend.

De single ‘Obscene’ van Tristand werd niet alleen stante pede uit de lijst verwijderd, maar ook uit de keuzelijst. Surfers kunnen het nummer dus helemaal niet meer in de Top 20 stemmen. Qua censuur en -vooral- graad van kinderachtigheid kan dat tellen als Jean-Pierre Serre. Als je een online verkiezing houdt, ken je de risico’s. Punt.

Het is me de laatste jaren meer en meer opgevallen dat Humo zichzelf beschouwt als leidraad voor al wat hot dan wel not is. Interviews, commentaarstukjes en cd-besprekingen worden doorspekt van de arrogantie en zelfgenoegzaamheid die vroeger voorbehouden was voor Lester Wolfs’ ongenuanceerde Rock Rally-besprekingen. Maar toen was het om te lachen.

De redacteurs in kwestie worden daardoor niet gehinderd door enige kennis van zaken, getuige de redacteur die het in de bespreking van de nieuwste Kings Of Leon had over de single Call On (ook de eindredacteur wist blijkbaar niet dat de op StuBru grijsgedraaide single On Call heet) of het stukje van überkwal (ss) over de debuutplaat van Fixkes, waarin de visionair voorspelt dat hun geweldige nummer Vrijdagavond nog een bom zal worden. Daarbij gaat hij volledig voorbij aan het feit dat het nummer een cover is van de Freestyle Fabrik, wat hij ongetwijfeld niet eens wist.

Om nog maar te zwijgen van het concertverslag van Prince in Londen dat vorige week in Humo stond. Iedereen weet intussen wel dat de kleine voor (ss) is wat Mohammed voor fanatieke moslims is en dat je geen objectief verslag kan verwachten. Iets waar andere, professionele bladen wel voor zouden opletten.

De filmbesprekingen zijn dan weer wel een goede leidraad: vindt Humo een prent slecht, dan moet je hem zeker gaan bekijken. Wordt een prent als geniaal bestempeld, dan gaat het meestal om pure bagger of een project van een vriend van Humo, die uiteraard in deze context weinig te verwijten valt.

Humo was vroeger een fijn en hip blad dat zijn eigen ding deed. Vandaag bestaat dat ding blijkbaar voornamelijk uit ‘fijn en hip zijn’. Maar als het volk dan eens zelf een mening heeft, wordt het meteen het zwijgen opgelegd.

Nog even en Humo verschijnt in het Duits.

PS: Ik ken de groep niet en ik heb de single Obscene nog niet gehoord, maar een mens kan niet genoeg linken naar Tristand. Hun album Reasons komt begin december uit en zal ongetwijfeld afgekraakt worden door Humo. Een wereldplaat, kortom. Spread the word en zeg NEEN aan het dictatorialisme van Humo’s muziekredactie! Maar laat toffe peren als (pdw) en (rv) met rust 😉

Advertenties

2 Responses to “Cultuurdictators”


 1. dinsdag 6 november 2007 om 23:24

  Dit is wat er op de vrt-site over te lezen valt:

  Het weekblad Humo heeft de Brusselse groep Tristand verbannen uit Humo’s Top 20. De band was met de volstrekt onbekende single “Obscene” binnengekomen op twee en dat is volgens de redactie niet mogelijk zonder gesjoemel met stemmen.
  De Top 20 wordt samengesteld op basis van de keuze van de Humolezer. “Bewijzen hebben we niet, maar iedereen met gezond verstand weet dat een onbekende groep niet plots met duizenden stemmers voor de dag kan komen”, meldt Humo.
  “Om een stem uit te brengen is enkel de opgave van naam en e-mailadres vereist, maar we overwegen om voortaan ook vingerafdrukken te eisen”, grapt hoofdredacteur Jörgen Oosterwaal.

  “We hebben de fans via de site opgeroepen om te stemmen. We hebben niemand aangespoord om meerdere stemmen uit te brengen”, weerlegt de platenfirma van Tristand de insinuaties.
  Vanaf volgende week mag Tristand opnieuw zijn kans wagen in Humo’s Top 20.

 2. woensdag 7 november 2007 om 0:08

  Ik heb het ook net gelezen. Maar dit blijf ik van de pot gerukt vinden:

  “Bewijzen hebben we niet, maar iedereen met gezond verstand weet dat een onbekende groep niet plots met duizenden stemmers voor de dag kan komen”, meldt Humo.

  Geen bewijzen hebben en toch een onbekende Belgische roep uit je -eerlijk zijn- niet eens zó belangrijke hitlijst schrappen? Blijft naar pretentie ruiken.

  Het zou me ook verbazen dat, als gesjoemel in die mate mogelijk is, dit de eerste keer is dat hun systeem wordt misbruikt. Al is het niet onmogelijk natuurlijk.

  Als je de ‘kwaliteit’ van je hitlijst dan toch zo belangrijk vindt, waarom werk je dan niet met een systeem waarbij de surfers hun stem moeten bevestigen? Je stuurt een mail met een bevestigingslink naar het adres dat ze hebben opgegeven en pas als ze daarop klikken, is hun stem geldig.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


RSS Funny Quote of the Day

 • Howard Nemerov
  "The secrets of success are a good wife and a steady job. My wife told me."

populair

die week in winamp

pagina’s

kalender

november 2007
M D W D V Z Z
« Okt   Dec »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Advertenties

%d bloggers liken dit: