30
Aug
07

(In)consequentie

Omdat ik zin heb om te vitten.

Een week geleden stond er in de Morgen een artikel over de 11-jarige jongen die in Engeland al dan niet per ongeluk werd doodgeschoten tijdens het spelen. In dat artikel lezen we dit:

Volgens ooggetuigen benaderde de dader gisterenavond op zijn fiets drie jongens die op een parkeerterrein aan het voetballen waren en loste hij drie schoten. De elfjarige jongen, Rhys Jones, werd in de hals getroffen. Hij stierf op weg naar het ziekenhuis.

Twee dagen later lezen we in een update van het verhaal het volgende:

De elfjarige Rhys Jones werd woensdag met een schot in de nek gedood, toen hij naar huis wandelde. De dader reed weg op een fiets.

Van voetballen is op dat moment dus geen sprake meer en de jongen werd blijkbaar langs achter neergeschoten in plaats van langs voor. Weer twee dagen later worden we opnieuw op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen in de zaak. En wat lezen we?

Rhys Jones was woensdagavond aan het voetballen op een parking van een pub in Croxteth, in Liverpool. Een onbekende op een fiets vuurde driemaal op de jongen en ontsnapte. Het slachtoffer werd getroffen in de keel en overleed op weg naar het ziekenhuis.

Rhys was dus blijkbaar toch aan het voetballen en werd dus toch in de hals geraakt. Nog eens twee dagen later rijst er weer twijfel over waar hij zich bevond:

Rhys Jones werd vorige woensdag doodgeschoten toen hij op weg was naar huis na een partijtje voetbal.

Daarmee werd er blijkbaar gekozen voor een compromis tussen de twee locaties waar de krant het eerder over gehad. Over de plaats waar de fatale kogel de jongen raakte, wordt wijselijk met geen woord meer gerept. Tot er vandaag opnieuw iets te melden valt over de zaak. In het jongste artikel lezen we dit:

Rhys Jones werd op 22 augustus in het achterhoofd geschoten toen hij met zijn vriendjes aan het voetballen was.

Niet alleen wordt het pas gesloten compromis over de plaats van de misdaad onderuitgeschopt, maar de kogel wordt helemaal verplaatst.

En daar kan ik dus helemaal van rotten. Niet omdat ik per se moet weten waar het slachtoffertje zich bevond toen hij werd afgeknald, noch omdat ik mij graag met sluitende zekerheid over de locatie wil kunnen visualiseren hoe de kogel zijn lichaam binnendrong, maar omdat ik inconsequentie in berichtgeving haat.

Tuurlijk is niet alles meteen duidelijk in zo’n zaken en sturen de verschillende persbureaus allemaal hun eigen versie uit. Maar volgens mijn bescheiden mening is het de taak van de krant om de versie te kiezen die het dichtste bij de waarheid aanleunt en die dan consequent te gebruiken in de artikels. Get your facts straight!

Of komt research en het checken van feiten nu ook al op het lijstje met te verwaarlozen taken, net als foutloos taalgebruik?

Advertenties

0 Responses to “(In)consequentie”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


RSS Funny Quote of the Day

  • Christopher Morley
    "No one appreciates the very special genius of your conversation as the dog does."

populair

die week in winamp

pagina’s

kalender

augustus 2007
M D W D V Z Z
« Jul   Sep »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Advertenties

%d bloggers liken dit: